Hakkımızda

    Iğdır Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü bünyesinde; Eski Türk Dili, Yeni Türk Dili, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı, Türk Halk Edebiyatı, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları olmak üzere altı (6) ana bilim dalı bulunmaktadır. Bölümün amacı; Türk dili, edebiyatı, folkloru ve kültürü alanlarında araştırma yapabilecek nitelikte eleman yetiştirmek; çeşitli incelemeler, araştırmalar yapmak ve bunları yayın, konferans, seminer vb. yollarla tanıtmaktır. Bölümdeki ana bilim dallarının konularına göre verilen derslerde Türkçenin sözlü ve yazılı kaynaklarından hareketle Türk gelenek görenekleri, Türk kültür dairesinde geçmişten günümüze şekillenen edebiyat anlayışı ve bu edebiyatın sanatçıları hakkında bilgiler verilmekte, tarihî ve çağdaş Türk lehçelerinden örnekler tanıtılarak metinler üzerinden çeşitli yönleriyle dil incelemeleri yapılmaktadır.

Tarihçe

       Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Iğdır Üniversitesi Rektörlüğünün, Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde bölüm ve ana bilim dalları açılmasındaki teklifi ile 2547 sayılı kanunun 2880 sayılı kanunla değişik 7/d-2. maddesi uyarınca 16.06.2011 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında alınan karar neticesinde kurulmuştur.

         Yine, Iğdır Üniversitesi Rektörlüğünün 25.07.2014’te Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde bölüm ve ana bilim dalları açılmasındaki teklifi ile yukarıdaki aynı madde uyarınca, 24.09.2014 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında alınan kararla, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü bünyesinde beş ana bilim dalı kurulması uygun görülmüştür. Sonraki süreçte Bölümümüze "Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları" olarak altıncı ana bilim dalı eklenmiştir. 

         Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında alınan 61 öğrenci ile aktif hale gelmiştir. Bölümümüz, 2021-2022 eğitim öğretim yılında ilk, 2022-2023 yılında ikinci mezunlarını vermiştir.  


Çalışma Alanları

       Bölümümüzden mezun olan öğrenciler, üniversitelerde "Türk Dili Okutmanı", "Araştırma Görevlisi", ve "Öğretim Görevlisi" olarak çeşitli akademik alanlarda çalışma olanağına sahiptir. Ayrıca Millî Eğitim Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve TRT gibi devlet kuruluşlarıyla, basın ve reklam alanındaki özel kuruluşlarda iş imkânı bulabilmektedirler. Bunlara ilave olarak Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi almış bireyler; editör, redaktör, reklam metni yazarı, senarist, eleştirmen, köşe yazarı ve çeşitli kuruluşlar için halkla ilişkiler uzmanı olma imkânına da sahiptir.